
Ilość i jakość: w jaki sposób wilgotność powietrza wpływa na produkcję żywności?
Nawilżacze powietrza są niezbędne do utrzymywania stałej jakości i ilości produktu końcowego, zarówno w działach spożywczych supermarketów, jak i podczas masowej produkcji żywności i napojów.
Kontrolowanie poziomu wilgotności na etapie produkcji, dojrzewania, transportu i przechowywania ogranicza problemy związane z wysychaniem, zmniejszaniem się wagi oraz niską jakością produktów. Z dalszej części tekstu dowiesz się, z czego to wynika.
Dlaczego wilgotność względna jest tak ważna w produkcji żywności?
Utrzymywanie prawidłowego poziomu wilgotności względnej powietrza w obiektach, w których przechowywane lub suszone są produkty spożywcze, ma ogromne znaczenie. Większość produktów spożywczych ma właściwości higroskopijne, co oznacza, że ich zawartość wody zależy od wilgotności względnej w otoczeniu. Jeżeli wilgotność jest zbyt niska, oddają wodę do otoczenia.
Niektóre produkty spożywcze muszą dojrzewać w określonym tempie i w razie zbyt dużych wahań wilgotności mogą się zepsuć. Inne produkty spożywcze, takie jak mięso, sery itp. muszą być przechowywane w precyzyjnie regulowanej wilgotności, bo w przeciwnym razie zmniejszy się ich waga, a więc i wartość.
Dlatego też kontrolowanie wilgotności względnej powietrza jest tak ważne w produkcji żywności.
Niska wilgotność względna powoduje, że produkty zaczynają oddawać wilgoć do otoczenia, przez co tracą na wadze netto i wartości sprzedażowej.
Wyschnięty produkt jest bardziej podatny na uszkodzenia, przez co będzie musiał zostać wyrzucony, a tym samym wygeneruje straty.


Różne produkty spożywcze mają różne poziomy idealnej wilgotności:
Idealna wilgotność względna (RH) jest zależna od rodzaju produktu i od pory roku:
Przechowywanie cukru | 20 – 35% RH |
Przetwórstwo mięsa |
45-60% RH (w 10-12°C) |
Przetwórstwo sera | 75 – 95% RH |
Przechowywanie mięsa | 85 – 95% RH |
Warzywa i owoce | 50-100% RH, w zależności od rodzaju i pory roku |
Źródło: Engineeringtoolbox.com
W jaki sposób system nawilżania powietrza usprawnia produkcję żywności i napojów?
Firma Airtec® wykonuję ocenę zakładów produkcji żywności w celu przekazania klientowi zaleceń dotyczących poprawienia warunków produkcji.
Nasi specjaliści, w ścisłej współpracy z klientem, sprawdzą wymagania wilgotności określonych produktów oraz charakterystykę samego zakładu: rozplanowanie produkcji, zmiany sezonowe, instalacje wentylacyjne, procesy generujące nadmierne ciepło i wiele innych parametrów.
W oparciu o wyniki oceny przekazujemy klientowi szczegółowe zalecenia dotyczące optymalizacji procesu produkcji oraz przechowywania produktów.
Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o naszej ocenie zakładu >>
Specjaliści firmy Airtec® mają wieloletnie doświadczenie w projektowaniu rozwiązań do kontroli wilgotności w zakładach produkcji żywności i napojów.
Skontaktuj się z nami już dziś i dowiedz się więcej

Zmniejszanie daniny dla aniołów
„Daniną dla aniołów” nazywa się zjawisko odparowywania wina i alkoholi wysokoprocentowych w trakcie ich przechowywania i dojrzewania. Producenci woleliby jednak w miarę możliwości uniknąć takich strat.
W obiektach, w których wino przechowuje się w drewnianych beczkach, odparowywanie można kontrolować poprzez utrzymywanie prawidłowego poziomu wilgotności. Zapobiega to kurczeniu i rozszerzaniu się beczek oraz zmniejsza szpary, przez które produkt może odparowywać. W przypadku długoterminowego przechowywania produktów butelkowanych prawidłowa wilgotność zapobiega wysychaniu korków i psuciu się wina oraz zabezpiecza etykiety i opakowania.
Najnowsze badania pokazują, że w formie daniny dla aniołów odparowuje nawet 2% całej whisky produkowanej w Szkocji, co stanowi równowartość 440 000 beczek tego trunku. Nawet nieznaczne ograniczenie tego zjawiska może wygenerować ogromne oszczędności, a prostym rozwiązaniem tego problemu jest utrzymywanie wyższego poziomu wilgotności dzięki zainstalowaniu systemu nawilżania powietrza.



Nawilżacze powietrza w słodowniach
Słodowanie to proces polegający na namaczaniu i kiełkowaniu ziaren jęczmienia, który odbywa się w słodowniach. Aby mieć pewność, że ziarna będą prawidłowo i równomiernie kiełkować, a tym samym uniknąć strat produktu, należy zapobiegać występowaniu suchych miejsc.
Firma Airtec® instaluje w słodowniach systemy nawilżania powietrza zwiększające jakość produkcji i zmniejszające straty produktu.